Ansen

SEN is sinds april 2013 betrokken bij het dorp Ansen. Dankzij SEN kreeg Ansen een startsubsidie van de Provincie Drenthe van ca. € 13.000,-.

De energie coöperatie ‘energieKansen’ werd opgericht in januari 2015. In januari kregen zij van het Ministerie van Economische Zaken  een subsidie van € 231.500,-  voor een  zonnecentrale op een nieuw gebouwde veestalling van Het Drents Landschap. De centrale levert voor maar liefst 39 huishoudens in Ansen de energie.

Ansen heeft zich niet te doel gesteld energie neutraal te zijn binnen 10 jaar, maar energie neutraal in 2020! Kijk op de website: www.energiekansen.nu

SEN werkt samen met de RUG, die een enquete organiseerde onder de bewoners om de bereidheid te inventariseren om mee te doen met het project ‘Ansen energie-neutraal in 2020’ en er werd een ‘energiescan’ georganiseerd.

Filmpje Gemeente De wolden over Ansen Energieneutraal

 

Zonnecentrale Rheebruggen binnen 2 weken uitverkocht

2015
Binnen twee weken na de officiële opening van de Zonnecentrale Rheebruggen meldde Energiemaatschappij Vandebron dat de stroom van de energiecentrale al is uitverkocht. De installatie van energieKansen levert jaarlijks zo’n 150.000 Kwh aan stroom. Maar liefst 39 huishoudens uit Ansen krijgen nu via de energieleverancier Vandebron hun groene stroom van het zonnedak.

Een mooie stap naar ‘Ansen energieneutraal 2020’ !

Symposium Duurzaam Gas in Ansen op 5 oktober!

September 2016

Brief aan de inwoners van Ansen:

Zoals jullie wellicht weten is de doelstelling van de Coöperatie het dorp Ansen in 2020 energieneutraal te laten zijn.

Inmiddels zijn we wat betreft elektriciteit al behoorlijk ver. Zo hebben diverse inwoners hun huizen geïsoleerd, zijn er op vele particuliere daken zonnepanelen geplaats en heeft de Coöperatie in Rheebruggen een zonnecentrale gerealiseerd. Er zijn vergaande plannen om in Rheebruggen nog 100.000Wp te plaatsen, we gaan een Postcoderoos opzetten voor 75.000 Wp en proberen we in 2018 een zonneweide van rond 500.000 Wp te realiseren.

Het duurzaam maken van het gasverbruik is echter van een andere orde. Hierover zijn nog geen concrete plannen gemaakt omdat we eigenlijk niet goed weten welke kant dit op moet gaan.

Daarom organiseren we op woensdagmiddag 5 oktober a.s. een symposium over dit onderwerp in Dorpshuis Bastogne te Ansen. Sprekers op dit symposium zijn experts die thuis zijn in de diverse aspecten van dit onderwerp. Na de inleidingen is er ruimschoots gelegenheid om met elkaar te discussiëren over deze en andere zaken rond gasreductie en verduurzaming van het gasverbruik.