Boven Pekela

Boven Pekela

In september 2014 is op initiatief van de coöperatie Pekela Duurzaam, de werkgroep Boven Pekela Energie Neutraal gevormd, bestaande uit inwoners van Boven Pekela en vertegenwoordigers van het bestuur van het dorpshuis “de Riggel”, de school, ondernemersvereniging en NIOP. Vanaf dat moment adviseert SEN.

2015: Bij belangstellenden worden energiescans uitgevoerd. Hier komt een overzicht uit van welke maatregelen besparingen opleveren.

Er wordt een plan opgesteld om te werken naar energieneutraliteit.

Boven Pekela Energie Neutraal: van krimp naar kans

Op 28 november 2016 presenteerden 28 lokale initiatieven hun plannen voor energieneutrale dorpen bij de provincie Groningen. De initiatieven mogen zich op deze community presenteren.

Het kleinste, maar actieve dorp in de gemeente Pekela is Boven Pekela. Een lintdorp met ruim 300 woningen, een bruisend dorpshuis, een actieve voetbalvereniging en manege en een openbare basisschool. Veel vrijwilligers zorgen voor een dorp waar mensen zich thuis voelen. Ook een dorp dat in het krimpgebied Oost-Groningen ligt. De toekomst van ons dorp hangt af van de beschikbaarheid en toekomstbestendigheid van bestaande voorzieningen en particuliere woningen. Verduurzamen van de leefomgeving is daarop ons antwoord.Samen met de coöperatie Pekela Duurzaam hebben bewoners de handschoen opgepakt met de werkgroep Boven Pekela Energie Neutraal. Ons motto: Wie kinn’t en wie dunn’t. Samenwerking is gezocht met Buurkracht en de Stichting Samen Energie Neutraal. (SEN)Met een uitgekiende strategie willen wij ons doel binnen 10 jaar bereiken:
1. Verduurzaming van bestaande voorzieningen dient als voorbeeld voor inwoners. Alle voorzieningen in ons dorp hebben al zonnepanelen en werken om deze energie neutraal te maken.
2. Met het Schone Energie Ontwerp willen wij bewoners helpen hun woningen energiezuinig en toekomstbestendig te maken, zonder dat hun woonlasten omhoog gaan. Samen met experts van SEN worden de woningen onderzocht en ingedeeld in groepen, die op dezelfde manier energie kunnen besparen.
3. Een postcoderoosproject van 200 zonnepanelen gaat van start voor inwoners die niet zelf energie kunnen opwekken.
Op 28 november presenteerden 28 lokale initiatieven hun plannen voor energieneutrale dorpen bij de provincie Groningen. De initiatieven mogen zich op deze community presenteren.Werkgroep Boven Pekela Energie Neutraal.